Azi ne-am gandit sa va facem cunostiinta cu Tudor Stanica, un calator pasionat care are peste 30 de tari la activ si de la care cu siguranta avem fiecare dintre noi cate ceva de invatat. Tudor a fost amabil sa ne raspunda pe indelete la toate intrebarile si ne bucuram sa impartasim cu voi secretele sale.
Am sa incep cu o mica prezentare. Calatoresc intensiv de peste zece ani. Intensiv insemnand in medie 2 luni pe an. Raspunsul la intrebarile care evident apar si mi s-au pus de multe ori sunt simple si la indemana oricui. Sunt freelancer prin urmare am timpul necesar. Activitatile de afiliere, web-design, layout design si fotografie comerciala imi dau libertatea financiara necesara. De-a lungul timpului am dezvoltat un sistem foarte bine pus la punct de minimizare a bugetului cheltuit pe vacante. Blogul de travel a venit ca un lucru firesc pentru ca mi-am dorit sa impartasesc cu voi din experienta mea de calator. Si o ultima precizare. Imi place sa ma numesc calator, nu turist. Diferenta este in modul cum imi planific vacantele si in felul in care decurg calatoriile mele.
1. Sa incepem cu inceputul. Care este prima tara pe care ai vizitat-o si ce ti-a placut cel mai mult la ea?
Wow asta este una buna. Prima tara vizitata a fost Ungaria comunista cand aveam 15 ani in cadrul unui tur de o luna cu parintii prin Cehia, Slovacia si Polonia. De atunci am contorizat peste 30 de tari din Europa, America de Nord si Asia. Ungaria mi-a placut foarte mult si atunci si acum. Ajung destul de des pe acolo nu numai in trecere. Budapesta este un oras pe care il ador. Este foarte cosmopolit il gasesc mult mai turist friendly de cate ori ajung. Ma bucur de avantajele pe care nu le avem in Romania: piste de biciclete, campinguri, preturi excelente la cazare, transport si mancare, curatenie si motivele pot continua.
2. Care este tara care ti-a placut cel mai mult?
Sunt multe locuri unde as reveni oricand cu un interes si mai mare decat prima oara. Cu siguranta cel mai mult mi-a placut in Japonia. Este locul unde as reveni cu placere in fiecare sezon, pe fiecare insula, in fiecare sat si in fiecare oras. Avem multe de invatat de la japonezi si mi-ar place sa transfer romanilor macar o parte din modul lor de a gandi. Sunt sigur ca acest lucru ar suplini toate neajunsurile pe care le intampina caltorii in Romania. De la lipsa autostrazilor pana la lipsa pistelor de bicicleta totul ar pali in fata filozofiei de viata de tip japonez.
3. Cum iti place sa calatoresti? Cu avionul, cu masina, trenul sau alt mijloc de transport?
Aici nu am o retetata. Calatoresc cum este mai eficient. Am plecat in patru tururi prin Europa cu masina personala si anul asta urmeaza al cincilea. Calatoresc cu avionul in zone mai indepartate evident, in insule si in city break-uri ca sa scurtez timpul destinat transportului. Cand plec cu avionul inchiriez masina si reusesc in trei zile de city break sa vad cat alti turisti intr-o saptamana. Pe insule mai ales masina de inchiriat este un must have pentru ca in mare majoritatea din ele transportul in comun nu este punctul lor forte. In orasele mari unde este metrou il folosesc intensiv. Sunt orase unde acele autobuze double deck extrem de turistice pot deveni foarte utile si eficiente. De exemplu la Paris am gasit o firma de profil care pentru 16 euro iti da acces 48 de ore la autobuzele lor. Iesi in felul asta mai ieftin decat cu metroul. In Grecia mai ales imi place sa inchiriez scutere. Sunt foarte ieftine si distractive. Am incervat si cu un ATV in Santorini dar mi s-a parut cam instabil. Pe coasta Amalfitana de exemplu nu vezi nimic de la nivelul scaunului de sofer. Am inchiriat un scuter tocmai din cauza pozitiei mai inalte pe scaun. In Japonia am mers numai cu trenul. Nu este ieftin de loc dar am luat un abonament la un pret excelent de la o agentie din Bucuresti. Calatoria cu trenurile de mare viteza este mai interesanta decat cea cu avionul. In Europa am calatorit cu trenul numai pe distante scurte pentru ca pretul biletelor are tendinta sa fie foarte scump. Ca si in Romania de altfel. Prin Romania merg mult si cu motocicleta.
4. Cand alegi o destinatie noua dupa ce criterii de orientezi?
De multe ori aleg noua destinatie din impuls. Sunt evident atatea locuri minunate de vizitat in lume si la noi in tara. Apoi ma informez cu privire la vreme. In tarile asiatice trebuie sa te feresti de perioada musonilor. Iarna din Bucuresti este cam neprietenoasa si imi place sa evadez macar pentru cateva zile in locuri mai calde. Cele mai multe au preturi excelente in aceasta perioada. Sunt locuri la 2-3 ore de zbor de Romania unde se poate face chiar plaja si baie in extrasezon. Apoi vine partea financiara. De revelion de exemplu este de doua ori mai scump oriunde ai vrea sa mergi. Am gasit pensiuni in Romania care imi ofereau preturi la jumatate incepand cu 2 ianuarie. O politica stupida de altfel. Sunt tari extrem de scumpe cum sunt cele din nordul Europei. In Islanda de exemplu am mancat o singura data la restaurant.
Mi-a ajuns pentru 2 saptamani. In asemenea tari trebuie calculat cu mare atentie bugetul. Inca nu am facut acest gen de excursii dar mi-ar place sa ma duc de exemplu in Cehia cu caiacul pe Valtava. Este o adevarata nebunie acolo cu chestia asta. Mi-ar place sa merg o luna de zile cu bicicleta prin Olanda. Sunt sute de kilometri de piste. Ai putea merge ani de zile cu bicicleta in Olanda si nu ai trece de doua ori prin acelasi loc. Mi-ar place sa merg in nordul Italiei si sa fac in doua saptamani la pas alpii Dolomiti. Sunt superbi. Am fost de asemena in cateva excursii tematice ca sa le spun asa. In Japonia am ajuns in perioada de inflorire a ciresilor. In Olanda in perioada de inflorire a lalelelor. In week-endul urmator ma duc la Verona sa-l ascul pe Placido Domingo in concert la amfiteatrul roman. Mi-ar place sa merg la Paris doua saptamani si sa vad meciurile de la Rolland Garros.
5. Cazare la hotel, pensiune sau hostel?
Ai uitat sa mentionezi campingul. Este preferatul meu. Deocamdata merg cu cortul dar am in plan constructia unui camper. In tururile de vara prin Europa merg numai asa. Campingurile din Europa sunt extrem de bine dotate si in prima seara vei avea prieteni din toata lumea. Cele mai frumoase campinguri sunt in Elvetia. Cele mai scumpe in Italia. In italia au si stele ca hotelurile. Sunt si de 5 stele. Cele mai ieftine le-am gasit in Cehia. Campingurile sunt foarte populare in toata Europa si am avut de multe ori surpriza sa le gasesc pline. Mai ales in Germania. In Olanda am stat intr-un camping la bungalow. Au fost conditii de 5 stele la pretul de 10 euro/noapte. Am fost intr-un tur prin Muntenegru si Croatia si am stat numai la pensiuni. Rezervarea am facut-o de pe o zi pe alta de la primul bar unde gaseam WiFi. Nu am platit mai mult de 40 de euro pe camera dar a fost in septembrie. In Romania merg in special la pensiuni. Hostelurile din Japonia sunt SF. Este mult mai frumos decat la hotel tocmai din cauza contactului cu turistii din lumea larga. La hoteluri stau mai mult cand e rece afara si cand merg in orase doar cateva zile. Incerc sa le evit. Sunt scumpe si nu e fun deloc. In luna iunie anul asta am testat si cazarea la Airbnb. A fost o experienta placuta. In Glasgow am gasit cazare la jumatate de pret fata de hotel.
6. Cu cat timp inainte iti planifici o vacanta?
Vacantele lungi le planuiesc cu un an inainte. La fel si cele tematice. City break-uri si week-enduri prelungite le organizez in functie de ofertele companiilor aeriene. Profit la maxim de acestea si reducerile nu sunt mici. De exemplu la Verona Wizz Air a avut 30% reducere. Biletele le-am luat acum o luna.
7. Ce unelte folosesti ca sa-ti usurezi planificarea in detaliu a unei vacante?
De exemplu Instagram si Google Map sunt mana in mana la mine pe telefon. Urmaresc foarte multi calatori de pe Instagram si cand gasesc o poza interesanta localizez obiectivul pe Google Map si pun o steluta. Chiar daca este in Africa am deja planificarea inceputa. Sunt abonat la newsletter-ele tuturor companiilor aeriene si cumpar biletele de avion atunci cand sunt reduceri. Pe booking.com sunt o gramada de filtre si poti gasi cea mai ieftina cazare sau cea mai convenabila. Eu ma ghidez dupa notele proprietatilor si comentariile turistilor. Sunt foarte importante pentru ca am avut surprize atunci cand nu am tinut cont de ele. Sunt site-uri unde gasesti informatii cu privire la cea mai buna perioada de vizitare din punct de vedere al vremei. Cel mai interesant este weather-and-climate.com. Citesc blogurile altor calatori ca si mine si nu sunt putini chiar si in Romania. Televizorul meu merge 90% din timp pe Travel Chanel. Cand aflu ceva interesant … pac o steluta pe Google Map. Pentru Japonia cea mai buna sursa de informare este japan-guide.com. In rest o buna sursa de informare este si roughguides.com. Folosesc multe aplicatii de travel pentru planificare calatorie si multe in timpul calatoriei. Aplicatii de navigare, de rezervare camere, de rezervare bilete de avion, Google Trip pentru obiective turistice, Trip Advisor pentru localuri etc.
8. Ce sfaturi ai pentru cei care vor sa calatoreasca mai mult?
Daca vrei sa calatoresti cat mai mult trebuie sa renunti la unele obiceiuri. Observa ca nu am spus ca trebuie sa renunti la confort. Teoria mea este ca cei ce calatoresc putin sunt turistii lenesi. Cea mai sigura cale spre a calatori putin, prost si scump este calatoria cu o agentie de turism. O singura agentie de turism ok stiu. Aceea esti tu insuti. Trebuie sa-ti planifici singur vacantele. Este adevarat ca necesita timp si cunosinte dar acestea se capata in timp. Vei gresi poate putin la inceput dar vei ajunge sa calatoresti mult, asa cum isi doreste toata lumea. Trebuie sa planifici din timp. Trebuie sa fi atent la ofertele companiilor aeriene. Este principala sursa de scadere a costurilor. Trebuie sa fi atent la sezonalitate. De exemplu in Madeira am facut baie si plaja in noiembrie. Preturile au fost insa la jumatate fata de iulie-august.
In Octombrie in Cipru este fantastic. Preturile la fel la jumatate fata de vara cand este si foarte cald de altfel. Iulie si august sunt lunile cele mai scumpe orice ai face. De aia eu calatoresc cu masina proprie si in campinguri in aceste luni. Evita Revelionul pe cat posibil. Sunt cele mai aberante preturi din an. Pleaca cu cateva zile dupa si vei avea bani si pentru alte vacante. La fel si asa zisele oferte de Paste, Craciun, Valentine’s Day sau mai stiu ce zi de sarbatoare. Sunt aberant de mari. Mai bine viziteaza-ti rudele si prietenii in aceste perioade si pastreaza bani pentru alte week-enduri. Foloseste-te insa de zilele libere tot mai multe oferite de stat si pleaca in strainatate. Pentru ca in Fuerteventura nu se serbeaza Rusaliile a fost foarte ieftin anul asta si nu am consumat nici din zilele de concediu ale sotiei. Citeste bloguri de travel. Nu numai pe al meu pentru ca in el vei gasi numai experientele mele si cu siguranta sunt multe lucruri pe care nu le stiu inca sau nu leam facut inca. Si mai sigur este ca nu am calatorit nici pe departe in toata lumea. Grecia este o tara minunata de care nu am vorbit inca. Ador insulele grecesti. Nu poti ajunge insa cu masina la toate. Folosestete de agentiile de turism numai pentru a lua zboruri chartere de la ele si eventual cazarea. In rest inchiriaza o masina si vezi toate obiectivele turistice la jumatate de pret fata de propunerile lor supraevaluate. Daca nu vrei sa iei o masina mai bine ia o excursie la o firma de turism locala. Sunt multe, concurenta e mare, iar in Grecia poti si negocia. Am negociat chiar si la inchirierea auto. Negocierea este foarte la moda si in Turcia. Preturile hotelurilor rezervate prin booking.com sunt mai mici decat cele de la receptie. In plus nu trebuie sa platesti in avans. Ar mai fi multe de spus dar nu vreau sa-ti ametesc cititorii. Prietenii stiu ca am multe vacante la activ si ma intreba mereu ce ponturi am. Sunt deschis oricand cu sfaturi pentru ei si pentru cititorii tai.
Puteti sa-l urmariti pe Tudor pe blogul sau de calatorii: calator365.ro si pe pagina de Facebook.