In urma cu aproximativ un an de zile am facut un fel de roadtrip prin Islanda. Tara care ne-a impresionat extrem de mult cu peisajele rupte din basme, cu nenumaratele cascade, cu munti vulcanici, ghetari, lagune si multe alte locuri minunate nedescoperite inca dar pentru care vom planifica o noua escapada in viitorul apropiat. Tot atunci ni s-a deschis oarecum apetitul pentru roadtrip-uri. Am vazut apoi la Ciprian si Lavinia cum se plimba prin lume cu masina asa ca in vara acestui an am planificat un roadtrip prin Serbia si Croatia. Iar azi dupa indelungi cugetari am reusit sa finalizam si articolul cu care speram sa va deschidem si voua apetitul pentru astfel de vacante.
Traseu
Noi locuim in Tulcea, adica la portile deltei si ne asteptam de la bun inceput la un drum lung, insa drumurile din Romania ne-au facut traseul mai lung cu cateva ore fata de ceea ce ne asteptam si asta in principal datorita traficului si a lucrarilor facute fara cap. Pana la urma am plecat in vacanta, deci mai putin cu nervi si cu stres, mai o cafea cu gheata si totul a fost bine.
Sfat: inainte sa plecati la drum faceti o inspectie a masinii, revizia daca este nevoie si va recomandam cardul de vacanta 9695. Noi l-am luat pentru a 3-a oara si din fericire nu am avut nevoie de el nici acum, dar pentru o suma de 50-70 lei (in functie de anul masinii) stati mai linistiti cand plecati la un drum lung.
Prima noastra tinta a fost regiunea Zadar, in principal datorita plajelor din zona Nin si a parcului Plitvička, dar cum nu puteam sa ajungem direct la destinatie am ales sa facem o prima oprire in Serbia, trebuia sa alegem intre Belgrad si Novi Sad, iar cum fetele de la TravelGirls.ro au povestit atat de frumos despre Novi Sad am zis ca e musai sa ajungem aici. Zis si facut.
Despre Novi Sad
Cum am trecut granita destul de tarziu (Portile de Fier) datorita lucrarilor de la podul din Slatina eram un pic ingrijorat de ora la care vom ajunge la destinatie asa ca am trimis mesaj catre gazda ca sa stie ca vom intarzia. De retinut faptul ca Serbia nu este in UE, iar tarifele pentru convorbiri si internet sunt extrem de mari. Teoretic se poate intra in Serbia si cu buletinul datorita unui acord cu UE, practic noi nu ne-am riscat si am mers cu pasapoartele. Amuzant a fost politistul de frontiera roman care a fost surprins de faptul ca mergm in Novi Sad si a tinut sa-i atraga atentia Danielei de faptul ca este un oras plin de femei frumoase (lucru foarte adevarat) 🙂
Drumurile din Serbia nu se deosebesc foarte mult fata de cele din Romania, in schimb limita de viteza este cu 10 km mai mica fata de la noi in tara. Pe drumurile nationale se circula cu 80 km la ora, pe cele europene cu 90 km/ora iar pe autostrada cu 120 km/ora. Surpriza a fost taxa de autostrada destul de maricica pentru o tara care nu face parte din UE: 3,5 euro/100 km. De platit se poate plati atat cu euro cat si cu cardul. La fel si in benzinarii sau in magazinele mari, lucru ce nu se intampla si la noi din cate am observat.
Preturile de altfel sunt aproximativ cu cele de la noi din tara, nu prea mai e un paradis pentru romani cum era in urma cu multi ani cand se spunea ca mergi cu 1 euro in orice bar si bei cea mai buna bautura.
Cazare am gasit la 22 euro/noapte. Un pret foarte ok in raport cu ceea ce am primit. O camera curata, destul de spatioasa si cel mai important cu un pat foarte comod.
Gazda a fost foarte draguta, locatia este situata intr-o zona cu case si stradute linistite, camerele sunt exact ca in pozele de pe Booking. Am avut loc de parcare in curte. Recomandam cu placere oricui vrea sa petreaca cateva zile in Novi Sad.
Orasul ne-a impresionat in primul rand prin numeroasele poduri peste Dunare, cetatea Petrovaradin ofera un peisaj superb, un loc perfect unde sa faci multe poze, sa savurezi o cafea, iar daca esti la pranz prin zona n-ar strica sa mananci un bors de peste sarbesc la restaurantul Aqua Doria situat chiar pe malul Dunarii. Noi nu am putut manca la pranz deoarece nu am facut in prealabil o rezervare, se pare ca a devenit foarte popular si in consecinta era arhiplin.
Seara ne-am petrecut-o in centrul istoric si pe faleza Dunarii unde am ramas surprinsi de marea de tineri care se distrau ascultand muzica live. Am mancat la restaurantul Plava Frajla, evident ca am incercat si pljeskavica (un fel de hamburger gigant) cu caimac. Foarte buna, la fel si vinul casei, noi am ales roze care a mers la fix cu gheata pe caldura aceea.
Preturile la mancare sunt ok, la restaurantul recomandat mai sus am lasat aproximativ 110 de lei pentru 2 portii de mancare, un desert si o carafa de vin la 1l.
Din nou la drum spre Zadar
Dupa ce ne-am refacut am pornit din nou la drum catre Zadar. Un oras destul de mic, insa este al 5-lea oras ca marime din Croatia. Farmecul aparte il ofera amplasarea pe coasta Marii Adriatice avand in apropiere o multitudine de insulite cu plaje superbe, dar si centrul vechi amplasat el insusi pe o mica peninsula.
Ca sa ajungem in Zadar am parcurs aproximativ 8 ore si jumatate din Novi Sad (cu tot cu opriri). Odata ajunsi in Croatia am realizat ce inseamna o tara care stie ca poate castiga enorm din urma turismului. Acest lucru se vede in infrastructura rutiera. Sosele foarte bune la care adaugam o autostrada cum ne-am dori si noi sa avem. Prima surpriza a fost taxa de autostrada: 7,5 euro/100 km. Da, mergi 300 km pe autostrada vei avea de plata 21,5 euro.
Limitele de viteza sunt la fel ca si in Romania, 130 de km/ora pe autostrada cu destul de multe portiuni unde limita scadea la 100 sau chiar 80 km/ora datorita curbelor din munti ori a tunelelor. Si nu sunt deloc putine pentru ca daca vrei sa ajungi in regiunea Zadar trebuie sa strabati muntii. Printre zecile de tuneluri strabatute unul mi-a atras atentia in mod special deoarece avea peste 10 km lungime. Ma gandeam doar cum autostrada spre Brasov este inca la faza de idee si cum Croatia a legat toate orasele importante Zagreb – Split – Dubrovnik + alte cateva portiuni importante care duc catre granite. In total au peste 1300 de km de autostrada construiti in perioada 2005 – 2011 si inca mai construiesc. Puteti citi mai multe detalii despre acest subiect pe wikipedia.
Despre Zadar, Nin si Plitvička
In Zadar am ramas uimiti de cat de linistit era orasul desi noaptea era plin de turisti in centrul vechi. De cazat am stat intr-un apartament la 1,5 km de centru. Gazda a fost extraordinar de primitoare, ne-a oferit de la apa si dulciuri la cafea si vin. Ne-a dat multe informatii pretioase legate de ce locuri sa vizitam, unde sa mancam si unde sa ne plimbam.
Pretul a fost de 44 euro/noapte, dar tinand cont de faptul ca eram in plin sezon turistic iar preturile uzuale gasite erau de peste 55-60 euro/noapte pentru o camera mica la cam orice pensiune din zona, ni s-a parut un pret corect.
Prima baie in Marea Adriatica am facut-o la Kolovare Beach, o plaja publica unde vin mai mult localnicii sa faca baie si sa leneveasca la plaja. Find spre seara am prins si apusul acolo, a fost superb. Mi-au atras atentia facilitatile oferite. De la locurile unde te puteai schimba la parcari (multe gratuite), la dusuri, la scarile speciale pentru intrare in apa in zona cu pietre mari, la portile de polo si chiar la faciliatatile oferite persoanelor cu handicap pentru a intra in apa.
Seara am mers in centrul vechi la restaurantul recomandat de gazda: 2Ribara (4,5 stele pe TripAdvisor din 790 de review-uri si locul 4 din 181 restaurante in Zadar). M-as fi asteptat la preturi destul de mari, dar find un local mai retras preturile au fost decente in comparatie cu ce am mai vazut prin zona.
Noi am comandat paste: tagliatelle negre cu fructe de mare si spaghetti in sos rosu si fructe de mare. O portie costa 12 euro. Au fost bune, servirea a fost ca la un restaurant ce se respecta. De baut am luat vinul local la carafa recomandat de ospatar. Un vin alb demisec cu o aroma aparte. Pretul a fost de 11 euro per litru. La desert am optat pentru o inghetata gigant la cornet. Nu ne-am inteles cu vanzatoarea si in loc de o singura cupa ne-a pus vreo 3 ca sa ne saturam de dieta 🙂
Apoi am luat-o la pas prin centru, am ascultat cum canta marea si vantul la Sea Organ Zadar, am calcat pe monumentul Soarelui si am admirat cladirile vechi din zona.
A doua zi am plecat spre Plitvička . Drumul a durat aproximativ 1 ora si 45 de minute. Pe o vreme caniculara a fost binevenita aceasta escapada in parcul national. Pentru cei care zabovesc mai mult in zona pot merge sa viziteze si Krk, un parc national asemanator cu diferenta ca in Krk se poate face si baie. Preturile sunt la fel: 25 de euro/persoana pe timpul verii. Nu, nu se pot vizita ambele in aceeasi zi.
Trebuie sa specificam si faptul ca in parcul national Plitvička parcarea este cu plata: 1 euro/ora.
Despre parc putem spune ca ne-a impresionat numarul mare de turisti, dar faptul ca erau bine organizati a facut ca sa nu stam la intrare mai mult de 10 minute. In interior am observat cu bucurie faptul ca erau foarte multi angajati care aveau grija sa nu ramana mizerie in urma multimiilor.
Parcul este superb, asa cum deja il vazusem in cateva filmari cu drona si zeci de fotografii. Totusi e altceva sa-l vezi cu ochii tai, cascade frumoase, apa de o culoare aparte, lacurile pline cu pesti si cu rate in cautare de mancare. Noi am avut si un pic de noroc pentru ca spre seara turistii s-au mai rarit si am putut sa ne bucuram in liniste de peisaj. Am inchiriat si o barca ca sa ne plimbam pe lac si sa vedem mici cascade indeaproape. Putem spune ca a fost cea mai frumoasa zi a roadtrip-ului nostru.
A 3-a zi am dedicat-o plajelor. Am ales zona Nin dupa ce am tot cautat plaje pe placul nostru pe net.
Iata o fotografie facuta de sus:
Sursa foto: zadar.hr
A fost ceva ciudat sa vedem plaja cu nisip si pietre avand iarba imprejur dar si pe fundul apei. Am inteles ca e o zona mai aparte, probabil datorita paraielor cu apa dulce din zona.
Prima parte a zilei am petrecut-o la Queen’s Beach, o zona perfecta pentru famili cu copii mici. Apa era limpede si putin adanca, in fapt se putea merge zeci de metri pana sa ajungi la o adancime de peste 1,5 m.
In a doua parte a zilei am traversat oarecum laguna Nin si am ajuns la Pisak Beach. O plaja cu pietre rotunde dar destul de maricele. Aici am gasit doua zone, una cu valuri dar cu apa calda si putin adanca si o zona linistita, fara valuri, dar cu apa mai rece si foarte adanca (avea peste 3-4 m la doar 3 pasi de mal). Ne-a placut mult aici mai ales ca nu era asa aglomerat, apa era foarte limpede si am putut face un pic de snorkelling (erau si ceva pestisori prin zona).
Seara am zis sa ne oprim in Nin ca sa vizitam la ceas de seara si sa luam cina. Mica localitatea era foarte cocheta, plina de turisti dar la fel de bine organizata. Parcarea este cu plata. Umbla cateva fete dragute care incaseaza banii eliberand chitanta pe loc.
Am avut si un pic de noroc pentru ca am nimerit la un targ de vinuri locale in acea seara. Am avut placerea sa degust cateva vinuri roze foarte bune si am plecat bucuros cu 2 sticle facute cadou de sotia mea.
La cina nu am nimerit un restaurant prea bun, mancarea a fost asa sa fie, nimic de recomandat aici, insa apusul a fost superb mai ales ca l-am vazut plimbandu-ne prin micul port.
Amazing Dubrovnik
Nu ascund faptul ca am plecat la drum cu gandul sa-mi petrec ziua de nastere in Dubrovnik. Aveam nevoie sa-mi limpezesc un pic gandurile si sa ma gandesc la viitor. Ma bucur ca am avut parte de o zi asa cum mi-am imaginat-o.
Drumul dintre Zadar si Dubrovnik l-am parcurs in mare parte pe coasta dalmatiana. Asteptam acest drum si nu m-a dezamagit, peisajele au fost superbe, am facut si cateva opriri pentru poze, am vazut si avioanele care alimentau cu apa pentru a stinge incendiile de vegetatie din zona. Ca sa ajungi in Dubrovnik practic trebuie sa iesi din Croatia, sa strabati cativa km din Bosnia & Herzegovina si apoi sa intri din nou in Croatia.
Ma asteptam la cozi destul de mari la vama, dar practic nu te verifica nimeni, doar un politist de frontiera sictirit se uita la numerele de la masina si-ti face semn sa treci.
Cum cazarea in Dubrovnik este cam scumpa noi am ales sa stam la Vila Narona din localitatea Mlini.
Pretul a fost de 60 euro/noapte. Un pret bun daca ne raportam la calitate. Camerele erau foarte curate, peisajul era superb, aveai tot ce-ti trebuie in camera, mobilier de calitate, in plus aveai masa la terasa + gratar complet utilat gata de pus carne pe foc si o bucatarie cu tot ce-ti trebuia. Unde mai pun ca statia de autobuz era in fata vilei (asa am reusit si eu sa beau un vin bun in Dubrovnik 🙂 )
In prima zi am mers la plaja Mlini care se afla la doar 5 minute de mers pe jos de locul unde eram cazati. O plaja micuta si cocheta deoarece acolo era si un resort. Apa foarte limpede cu pietre si nisip, am facut snorkelling, aici am vazut destul de multi pesti.
Pentru ca am vazut un supermarket in zona si aveam gratar la dispozitie cu tot ce trebuie am fost si am cumparat ceva carne de fript + o sticla de vin si m-am pus pe gratarit o cina. Astfel am servit cina la apus cu un peisaj superb si un pahar de vin ca mai apoi sa plecam la plimbare prin centrul vechi al Dubrovnik-ului.
De retinut pentru cei interesati faptul ca autobuzul cu numarul 10 (Cavtat – Dubrovnik) circula pana la 01:30 noaptea, insa intre 24:00 si 01:30 nu sunt curse. De asemenea, statia de autobuz pentru cursa de intoarcere catre Cavtat nu este aceeasi cu cea unde esti lasat cand ajungi. Pretul unui bilet este de 2,5 euro.
Un obstacol pentru multi sunt scarile nenumarate care duc catre centrul vechi, aproape ca nu le dai importanta atunci cand cobori, dar cand esti nevoit sa te intorci realizezi ca par incredibil de multe.
Ca alternativa puteti merge direct cu masina insa nu cadeti in capcana de a cauta parcare in zona centrala, preturile urca pana la 7-8 euro/ora. Noi am mers pe traseul autobuzului si la un momnent dat dupa intersectia care duce catre centrul vechi am facut dreapta la semafor, ma mai mers 1-2 minute si am dat de o parcare ieftina pe stanga. Pretul era de 10 kuna/ora iar dupa ora 21:00 era gratuit.
Odata ajunsi in centrul vechi al Dubrovnik-ului dai de o mare de turisti care se misca dintr-o parte in cealalta. Atmosfera este totusi una boema, terase, restaurante, cafenele, artisti stradali si muzica live. Preturile aici sunt destul de mari, as zice exagerat de mari. Un pont ar fi sa aveti o sticla de apa la voi pe care o puteti umple ori de cate ori aveti nevoie la “fantanile din centru” unde curge apa rece de izvor. Foarte multi turisti fac economie astfel, mai ales in serile toride de vara.
Ne-am plimbat cat ne-au tinut picioarele, am urcat si coborat pe stradutele inguste si pe scarile care duceau catre diferite cladiri vechi din zona. Ne-am oprit apoi in port sa savuram un desert alaturi de o apa cu gheata la unul dintre restaurante.
A doua zi am plecat catre Lokrum. Micuta insula din fata Dubrovnik-ului. Acum daca stam si ne gandim nu ne putem decide daca ziua aceasta a fost mai frumoasa decat cea in care am vizitat parcul national Plitvička, cert este ca am avut parte de o alta zi superba.
Pretul dus-intors Dubrovnik-Lokrum este destul de piperat: 17 euro/persoana. Totusi drumul cu vaporasul dureaza maxim 10 minute. Insa odata ajunsi pe insula descoperi o alta fata a Croatiei. Mi-a placut ca erau indicatoare peste tot, toalete foarte curate, restaurante si cafenele, un mic muzeu dedicat fanilor Game Of Thrones. Aici s-a filmat orasul Qarth si inca alte cateva secvente din celebrul serial.
Prima oprire a fost la “dead sea”. O pestera in aer liber cu apa infiltrata din mare. Apa avea in unele locuri si 3-4 m adancime asa ca multi curajosi sareau de la o inaltime de 3-4 metri.
A doua oprire a fost la ruinele manastirii Benedictine situata cum era si normal pe cel mai inalt punct al insulei. Este ceva de urcat, inca se lucra la drum si la restaurarea acesti ruine, dar odata ajunsi sus peisajul iti cam taie suflarea. Se vede centrul vechi al Dubrovnik-ului, plajele dimprejur sau vasele de croaziere ancorate in larg.
Dupa o baie de soare ne-am gandit ca n-ar strica sa facem si o baie in mare. Pe insula nu prea exista plaje, sunt mici si cu pietre foarte mari, dar sunt amenajate locuri pe stanci de unde poti intra in apa (destul de adanca (peste 3 m de la mal si 5-6 m mai in larg). Aici apa era foarte limpede, aceasta avea o culoare aparte (albastru deschis) si nu am ezitat sa facem snorkelling – ocazie cu care am vazut foarte multi pesti de diferite marimi.
Cum soarele era foarte puternic iar temperatura trecea lejer peste 40 de grade am zis sa ne mutam la umbra si am traversat din nou insula catre locul de imbarcare unde am gasit cateva stanci mai netede si un loc de intrare in apa perfect pentru a exersa cateva sarituri. Asezati la umbra dar cu stancile incinse am adormit amandoi cam o ora si jumatate, somnul de amiaza 🙂 Insa ne-am trezit la fix pentru a prinde vaporasul catre Dubrovnik.
Seara ne-am planificat sa mergem la apus sa facem cateva fotografii din cel mai inalt loc, adica zona restaurantului Panorama. Un peisaj magnific care ne-a facut seara si mai frumoasa. Apoi am mers pentru o ultima plimbare prin centrul vechi.
Inapoi acasa
Dimineata urmatoare am plecat dupa ce ne-am baut cafeaua cu privelistea superba de pe terasa Vilei Narona. Drumul prin Bosnia a fost mai palpitantat decat ma asteptam, sosele proaste prin multe locuri, insa peisaje destul de frumoase incat sa uiti acest aspect. Am traversat noaptea prin Bulgaria si am trecut undeva la 1 noaptea vama si podul de la Calafat. Surprinzator a fost faptul ca desi ma aflam pe pamant romanesc nu puteam plati taxa de pod in lei ci doar in leva sau euro.
Dupa o noapte intr-o pensiune obscura din Calafat am plecat spre Bucuresti ca mai apoi sa ajungem la Tulcea. In total am parcurs undeva la 3900 de km parcursi.
Cat ne-a costat
Daca tot v-am povestit tot ce-am facut si pe unde am mers poate v-am trezit interesul pentru un astfel de roadtrip, insa cu siguranta vreti sa stiti cam ce bani implica o astfel de vacanta. Iata in mare cam cat ne-a costat pe noi, preturile de mai jos sunt pentru 2 persoane. De retinut si perioada de calatorie: 28 iulie – 5 august.
- 8 nopti de cazare = 310 euro
- mancare (estimativ) = 260 euro
- motorina = 270 euro
- taxe (autostrada, poduri, parcari etc.) = 110 euro
- obiective turistice = 85 euro
- altele (suveniruri etc.) = 40 euro
TOTAL = 1075 EURO
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa va abonati la newsletter-ul nostru pentru a primi de fiecare data ponturi turistice cat si inspiratie pentru viitoarele vacante. N-ar strica si un share pe Facebook ca sa vada si prietenii cum poti calatori cu masina prin Europa.